Dýňové pyré je jednou z nejvšestrannějších přísad na vaření, které můžete mít ve spíži. Dodává koláčům a pečivu neuvěřitelnou vláčnost a šťavnatost a polévkám a gulášům dodává skvělou chuť. Kromě toho jsou dýně super zdravé a bohaté na živiny!
Máme dva snadné způsoby, jak připravit dýňové pyré předem, než ho budete potřebovat k pečení nebo vaření. Pyré lze následně zmrazit a mít ho k dispozici kdykoliv bude potřeba!
SUROVINY
- 1 středně velká dýně Hokkaido
PŘÍPRAVA
Dýňové pyré na vaření
- Dýni nakrájejte na čtvrtiny a oddělte slupku a semínka od dužiny.
- Nakrájejte na stejně velké menší kousky a vařte 20-30 minut na mírném ohni.
- Jakmile je dýně měkká, rozmixujte ji pomocí kuchyňského mixéru MixSy.
- Uchovávejte ideálně v nádobách VacSy.
Dýňové pyré na pečení
- Dýni nakrájejte na čtvrtky a odstraňte semínka a vlákna.
- Troubu předehřejte na 220 °C a pečte 45–50 minut nebo dozlatova.
- Vyberte z trouby a počkejte, až dostatečně vychladne.
- Oddělte od slupky a umixujte pyré pomocí MixSy.
Ani semínka nemusí přijít nazmar. Umyjte je, trochu osolte a pečte při 200 °C 15–20 minut nebo dozlatova. Občas promíchejte.