Jako vždy, jsme celé jídlo připravili v nádobí Zepter Masterpiece. Díky chirurgické nerezové oceli 316-L, ze které je vyrobeno veškeré nádobí, pokročilé nepřilnavé technologii URA a inovativnímu designu, nádobí Zepter Masterpiece zajišťuje maximální zachování živin a chutí, bez potřeby použití oleje, vody nebo jiných tuků.
VEGETARIÁNSKÉ ŠPÍZY
- červené, žluté a zelené papriky
- červená cibule
- kousek uzené chili papričky
PŘÍLOHA – HUMMUS
- 1 plechovka cizrny
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička tahini
- šťáva z 1 citronu
- 1 čajová lžička himalajské soli
- 1 čajová lžička kmínu
- 50 ml olivového oleje
PŘÍPRAVA
Příprava špízů: Na špízy napichujte různou zeleninu a opékejte je na grilu dvě minuty z každé strany.
Příprava humusu: do nádoby MixSy dejte přeceděnou cizrnu, tahini, sůl, kmín, uzené chilli, česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Rozmixujte je do hladka. Pokud je to nutné, přidejte trochu tekutiny, ve které byla cizrna namočená, nebo trochu olivového oleje (dokud nezískáte požadovanou konzistenci).
Servírování: na servírovací talíře dáme připravený hummus, navrch položíme špízy (posypeme je himalájskou solí) a zalijeme trochou olivového oleje. Posypeme jemně nasekanou pažitkou.
KUŘECÍ ŠPÍZY
- 600 g kuřecích prsou
- 1 - 2 červená cibule
MARINÁDA
- 2 lžíce balzamikového octa
- ½ čajové lžíce uzené chilli papričky
- ½ čajová lžice papriky
- ½ čajová lžíce sušeného oregana
- 2 stroužky česneku
- kůra a šťáva z 1 citronu
- čerstvý mletý pepř
- 50 ml olivového oleje
JOGURTOVÝ DIP
- 400 ml řeckého jogurtu
- 30 ml olivového oleje
- 1 čajová lžička najemno nasekané máty
- 1 čajová lžička najemno nasekané bazalky
- 1 čajová lžička najemno nasekané petrželky
- šťáva z 1 citronu
- 1 pálivá červená paprika
- himalajská sůl
- pepř
DOPLNĚK K SERVÍROVÁNÍ
- 1 avokádo
PŘÍPRAVA
Příprava masa: všechny potřebné přísady na marinádu vložte do vhodné nádoby VacSy, dobře je promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené maso. Znovu promíchejte, zavřete VacSy a nechte přes noc v chladničce. Druhý den (i když maso můžete připravit několik dní předem) naaranžujte maso a červenou cibuli a osmažte je na grilu několik minut z každé strany.
Příprava jogurtového dipu: v míse smíchejte najemno nasekané lístky máty, bazalku a petržel s citronovou šťávou, trochou soli, pepře, feferonky (najemno nasekané), hustého jogurtu a olivového oleje.
Servírování: na servírovací talíře dejte připravený jogurtový dip, navrch špízy (posypte je trochou himalájské soli), nakrájenou okurku a pár lístků avokáda vedle.
VEPŘOVÉ ŠPÍZY S ANANASEM
Špízy:
- 600 g vepřového masa
- 1 ananas
- kousek petrželky
Ananasová omáčka:
- 400 ml ananasové šťávy
- 1 čajová lžička medu
- ½ čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 3-4 čajové lžičky sojové omáčky
- 1 čajová lžička škrobu
- ½ pálivé papriky nebo pálivé omáčky (podle vaší chuti)
- himalajská sůl
- čerstvý mletý pepř
- míchaný salát
- čerstvý rozmarýn
PŘÍPRAVA:
Příprava marinády a ananasové omáčky: do hrnce dejte ananasovou šťávu, med, zázvor, česnek, sójovou omáčku, feferonku, škrob, sůl a pepř a vařte na středním ohni, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu a nebude viditelně hustší. Omáčku ochlaďte a jednu polovinu oddělte na podávání. Do druhé poloviny přidejte vepřové maso, ořezané a nakrájené na kostičky. Maso s marinádou vložte do nádoby VacSy a poté přes noc do lednice, aby zůstalo čerstvé. Druhý den (i když si můžete připravit maso i pár dní předem) napichujte plátky masa ananasu střídavě na špejle a poté smažte pár minut na grilu z každé strany. Grilujte samostatně několik plátků ananasu a podávejte se špízy (trochu je posypte himalájskou solí) a zbytkem ananasové omáčky.
TELECÍ ŠPÍZY S CHŘESTEM
- 600 g telecího masa
- 200 – 300 g chřestu
MARINÁDA
- 1 čajová lžička česnekových granulí
- 1 čajová lžička granulované cibule
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- 30 ml olivového oleje
DRESSING
- 2 lžíce jemně nasekané máty
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky
- 1 pálivá paprika
- 50 ml olivového oleje
- 20 ml vinného octa
- sůl
- pepř
PŘÍLOHA
- 400 g vařené zelené čočky
- 1 červená cibule
- trochu olivového oleje
- Himalájská sůl
- pepř
PŘÍPRAVA
Příprava masa: všechny ingredience na marinádu vložte do vhodné nádoby VacSy, dobře je promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené maso. Znovu promíchejte, uzavřete nádobu VacSy a nechte přes noc v chladničce. Druhý den (i když maso můžete připravit pár dní předem) maso a chřest střídavě napíchněte na špejle a grilujte pár minut z každé strany nebo dozlatova.
Příprava dresinku: smíchejte ve sklenici najemno nasekanou petrželku, mátu, feferonku, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř.
Příprava přílohy: na troše olivového oleje podusíme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou čočku a krátce podusíme, poté dochutíme solí a pepřem.
Servírování: čočku dejte na jednu stranu servírovacího talíře a špejle na druhou stranu (dochuťte trochou himalájské soli) a podávejte s trochou citronu a dresinkem.
DOBROU CHUŤ!