SUROVINY:
- 2 mladé cukety
- 2 konzervy naložených rajčat, každá po 240 g (nebo 500 g čerstvých rajčat)
- 2 malé cibule
- 1,5 lžíce hnědého cukru (v závislosti na sladkosti rajčat)
- olivový olej
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka
- čerstvé oregano
- čerstvá petržel
- 4 stroužky česneku
- 15 cm dlouhý kousek čerstvé okurky
- 1 lžička sójové omáčky
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1-2 lžičky uzená BBQ omáčky (můžete jí použít více, pokud chcete)
- veganský parmezán
- 2 hrsti kešu ořechů (nesolené a nepražené, nebo jiné nesolené oříšky / mandle)
- 2-3 lžičky pivovarských kvasnic nebo kousek lahůdkového droždí (dodá sýrovou chuť)
- mořská sůl
PŘÍPRAVA:
Nejprve připravujte omáčku. Na oleji s hnědým cukrem orestujte cibuli, zkaramelizujte a poté vložte všechny ingredience, kromě okurky, do varné nádoby ArtMix Pro. Pomocí programu 1 na polévku připravte rajčatovou omáčku a, až bude hotová, vmíchejte nakrájenou okurku.
V kuchyňském mixéru MixSy si zhotovte veganský parmazán z kešu ořechů, trošky soli a (pivovarských) kvasnic. Vložte všechny ingredience do procesoru MixSy Zepter a pulsujte, dokud nebude vše rovnoměrně rozmělněné. Nemixujte, aby se směs nezačala měnit v máslo.
Syrovou cuketu nakrájejte na dlouhé plátky, aby vypadaly jako špagetové těstoviny. Velmi krátce je zahřejte v páře. (Může vám pomoci škrabka na špagety, škrabka na brambory nebo spiralizér.)
Na talíři přelijte cuketové špagety rajskou omáčkou a posypte je veganským parmezánem.
Přejeme vám dobrou chuť.