Veganský vánoční pudink
Recept je veganský a pochutnají si tak na něm i členové rodiny nebo přátelé, kteří nejí živočišné produkty! Místo smetany použijeme ořechy a místo vajec aquafabu. Aquafaba je voda po uvaření luštěnin, např. cizrny. Díky své schopnosti napodobit funkční vlastnosti vaječných bílků ji lze použít jako přímou náhradu vajec v některých dezertech.
Náš veganský vánoční pudink nevyžaduje pečení. Byl připravován v pyramidovém systému Zepter, který umožňuje vaření v páře a přípravu až čtyř pokrmů současně na jednom zdroji tepla, což šetří místo, čas i energii!
Ingredience:
• 50 g sušených brusinek
• 50 g rozinek
• 50 g sušených meruněk
• 50 g lískových ořechů
• 50 g mandlí
• 200 g špaldové mouky
• Sůl
• 1 jablko
• Šťáva a kůra z 1 pomeranče
• 3 polévkové lžíce aquafaby (tekutiny z konzervy z cizrny)
• 80 ml kokosového oleje
• 2 lžíce kokosového cukru
• 1 zarovnaná lžička skořice
• 1 lžička prášku do pečiva
• ½ lžičky muškátového oříšku
• ¼ lžičky mletého hřebíčku
• ¼ mletého zázvoru
Na glazuru:
• 50 g kešu ořechů
• 50 g čerstvých datlí
• 250 ml čisté vody z Aqueena Pro
• Špetka skořice
• 1 polévková lžíce chia semínek
Příprava:
• Namočte na 15 minut brusinky a rozinky do filtrované vody z čističky vody Aqueena Pro (nebo do rumu či whisky).
• Jablko nastrouhejte a ořechy nahrubo nasekejte.
• V míse smíchejte sušené brusinky a rozinky, nakrájené sušené meruňky, datle, jablko a ořechy.
• V samostatné misce smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, sůl, všechno koření a kokosový cukr.
• Do mísy se sušeným ovocem postupně přidávejte kokosový olej, pomerančovou kůru, šťávu a aquafabu a dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Jakmile se spojí, postupně přidávejte moučnou směs.
• Nalijte směs do žáruvzdorné skleněné mísy a překlopte ji pečicím papírem. Ponechte prostor pro kynutí.
• Nalijte vodu do nádoby Zepter Masterpiece a zapněte indukční varnou desku s nastavením teploty na 90 °C.
• Pomocí pyramidového parního systému Zepter Masterpiece umístěte žáruvzdornou misku s pudinkovou směsí do cedníku Zepter Masterpiece a pod ni umístěte nádobu s vařící vodou.
• Vařte 2 hodiny při 90 °C.
• Nechte pudink vychladnout, poté jej přendejte do nádoby VacSy a uchovávejte v chladničce, dokud není připraven k podávání.
Na glazuru
• Přidejte kešu a datle do nádoby MixSy, zalijte vroucí vodou a nechte přes noc.
• Ráno promíchejte pomocí kuchyňského mixéru MixSy. Po hodině přidáme chia semínka a vše promícháme.
• Pokud je poleva příliš řídká, přidejte chia semínka. Pokud je příliš hustá, přidejte více vody.
Dobrou chuť a krásné svátky!