Toto je 6 nejznámějších přínosů lososa pro zdraví:
- Ochrana proti rakovině - vitamín D spolu se selenem mohou inhibovat růst rakovinotvorných buněk.
- Kardiovaskulární zdraví - snižuje riziko mrtvice, infarktu, vysokého cholesterolu nebo vysokého krevního tlaku.
- Zdraví očí - losos a rybí olej obecně podporují zdraví očí a zlepšují vidění.
- Krása - losos zlepšuje produkci kolagenu a mladistvost a pružnost pokožky.
- Lepší spánek - skvělý zdroj tryptofanu, 100% přírodního sedativa, které zkracuje čas potřebný k usnutí.
- Záněty - omega-3 mastné kyseliny spolu s bílkovinami obsahují silné protizánětlivé vlastnosti.
SUROVINY (4 porce):
- 4 filety lososa (po 150 g)
- 300 g máslové dýně
- 1 pórek
- 200 g zeleného hrášku
- 1 svazek čerstvých fenyklových listů
- směs sušeného koření (oregano, kmín, pepř)
- sušená semena fenyklu
- 2 dcl bílého vína
- olivový olej
PŘÍPRAVA:
- Na prkénko Zepter Felix položte máslovou dýni, pórek a čerstvé bylinky. Pomocí nože Santoku nasekejte a promíchejte.
- Zeleninu (dýně, pórek, zelený hrášek) nejprve vložte do studené oválné grilovací pánve (Z-V3025Z) bez oleje nebo vody. Na zeleninu přidejte steaky z lososa štědře okořeněné směsí suchého koření, zalijte bílým vínem a zakryjte.
- Vařte 2 minuty při teplotě 160 °C
- Poté snižte teplotu na 90 °C a vařte dalších 20 minut.
- Podávejte v porcelánu Zepter.
- Podle potřeby pokapeme olivovým olejem.
Šéfkuchařka Petra Gerić