Jehněčí je druh červeného masa, které je obecně bohatší na železo než kuře nebo ryba. Skládá se hlavně z bílkovin, ale také obsahuje různá množství tuku. Jehněčí maso je vysoce kvalitním zdrojem bílkovin, které obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro růst a udržování těla. Z tohoto důvodu může být konzumace jehněčího masa zvláště výhodná pro kulturisty, zotavující se sportovce a pooperační pacienty.
SUROVINY (4 porce):
- 4 jehněčí kolena
- 6 mrkví
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g sušených meruněk
- 50 g kapary
- směs 5 koření
- 500 ml tymiánového čaje
- 1 svazek tymiánu
- 1 dcl olivového oleje
PŘÍPRAVA:
- Nalijte vodu do nádoby Zepter.
- Vodu přivedeme k varu a přidáme tymián. Přikryjte pokličkou a stáhněte z vařiče.
- Jehněčí kolena ochutíme směsí 5 koření a dáme na studenou pánev (Z-V3060) bez přidání oleje nebo vody.
- Vařte 5 minut při střední teplotě 160 °C
- Poté snižte teplotu na 90 °C a vařte dalších 90 minut.
- Zeleninu rozmixujte pomocí kuchyňského mixéru MixSy, aby vznikla omáčka.
- Podáváme se sezónním salátem v porcelánu Zepter.
Šéfkuchařka Petra Gerić