Ať už je to tím, že vyvolávají vzpomínky na dovolenou u moře, nebo tím, že se tak dobře hodí k šampaňskému, na mořských plodech je něco neuvěřitelně luxusního. Ústřice a hřebenatky působí mimořádně výjimečně a jsou dokonalým předkrmem na vaší příští dovolené nebo oslavě.
My jsme si je udělali ještě chutnější a lepší, když jsme je obohatili různými přísadami zahrnujícími houby, pesto, rajčata a gin! Navíc není potřeba žádné náročné přípravy ani vaření. Stačí vložit mušle do nádobí Zepter Masterpiece, bez přidání oleje nebo vody, přikrýt a zapnout nízkou teplotu - to je vše!
Při vaření měkkýšů platí jediné pravidlo - čím čerstvější, tím lepší. Obraťte se na místního prodejce ryb a objednejte si je předem nebo se informujte o jejich rozvozu. V případě pochybností použijte čichový test: měkkýši by měli vždy vonět po oceánu a příliš "rybí" vůně pravděpodobně znamená, že už mají nejlepší časy za sebou.
Dobrou chuť!
SUROVINY:
- 2 kg ústřic a hřebenatek
- 2 cibule
- 200 g žampionů
- 200 g parmazánu
- 100 g čerstvé bazalky
- 1 dcl olivového oleje
- Limetka
- Gin
PŘÍPRAVA:
- Rozmixujte nakrájenou cibuli, houby, parmazán, olivový olej a čerstvou bazalku pomocí kuchyňského mixéru MixSy.
- Vložte hřebenatky ve skořápkách do studené pánve Zepter, aniž byste do ní přidali olej nebo vodu.
- Do jedné hřebenatky přidejte houbové pesto, do druhé cibuli, rajčata a pesto, do třetí pesto a parmazán a do čtvrté pesto a limetku.
- Přikryjte a vařte při nízké teplotě 90 °C po dobu 15 minut.
- Odstavte z ohřevu a dejte stranou
- Vložte dvě ústřice ve skořápkách na studenou pánev Zepter Z-FP2016-S, aniž byste do ní přidali olej nebo vodu.
- Do jedné přidejte houbové pesto a do druhé gin, limetku a pesto.
- Přikryjte a vařte při nízké teplotě 90 °C po dobu 10 minut.
- Vymačkejte na ústřice limetkovou šťávu a pokapejte je olivovým olejem.
Šéfkuchařka Petra Geric