Kvalitní steak nevyžaduje mnoho dochucovadel. Připravuje se velmi jednoduše – grilováním. Skutečnost, že můžete jíst steak syrový, jako Carpaccio nebo klasický tatarák, vypovídá o tom, jak chutný, jemný a kvalitní kus masa to je. Většinou se grilovaný steak podává celý a společně s chutnými omáčkami nebo také nakrájený na tenké plátky „tagliata“, což z něj dělá skvělý doplněk do salátů.
Aby byl náš recept ještě chutnější, rozhodli jsme se použít stařený steak. Aby se dosáhlo chuťových vlastností a křehkosti stařeného steaku, musí maso několik dní „zrát“ v kontrolovaných podmínkách. Chcete-li vlastní steak nechat uzrát doma, doporučujeme použít náš vakuový systém VacSy jako stárnoucí nádobu a nechat maso několik dní odležet.
Pomocí nádobí Zepter Masterpiece jsme k steaku připravili také krémovou bramborovou kaši a grilovanou zeleninu. Toto zcela vyvážené jídlo je snadno stravitelné a plné živin, bílkovin, vitamínů a vlákniny. Použití nádobí Zepter Masterpiece z prvotřídní nerezové oceli 316L, pokročilé technologie a inovativního designu umožňuje vaření bez vody a smažení bez tuků. Jídlo je zdravější a chutnější, zachovává si své přirozené vůně, chutě, výživové a biologické hodnoty a neprodukuje žádné nebezpečné látky.
SUROVINY (1 porce):
- 250 g stařeného steaku
- 20 g cukety
- 10 g chřestu
- 10 g dýně
- 20 g brokolice
- 150 g brambor
- pesto z celerových listů
- rozmarýn
- 1 g černého pepře
PŘÍPRAVA:
- Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky.
- Zakryjte oválný gril Z-V3025Z a zapněte ohřev na 240 °C, cca 2 minuty.
- Položte steaky na pánev bez přidání oleje, tuku nebo koření. Zakryjte a snižte teplotu na 90 °C.
- Steaky grilujte z každé strany 2 minuty.
- Jakmile se steak pěkně z obou stran opeče, přidejte do grilu rozmarýn a zeleninu, přikryjte a vařte dalších 5 minut při 90 °C.
- Stáhněte grilovací pánev z vařiče.
- Brambory vložte do nádoby Z-2030 a vařte 20 minut při 90 °C, bez použití vody.
- Uvařené brambory rozmixujte pomocí kuchyňského mixéru MixSy do krémova a přidejte pesto.
- Steak nakrájejte na plátky a dochuťte pepřem.
Podávejte v porcelánu Zepter.
Doporučení šéfkuchaře: Před krájením a podáváním nechte steak několik minut odpočívat!
Šéfkuchařka Petra Gerić