Itálie je kolébkou tisíců druhů, tvarů a velikostí těstovin. Některé jsou ceněny pro svou schopnost vázat na sebe omáčky, jiné se dají skvěle vrstvit a jiné se mohou například plnit – právě jako orecchiette (v překladu „ouška“), který dnes představíme.
Přesný překlad orecchiette je „malé ucho“. Název vychází z jejich tvaru, který je ideální pro nabírání masových omáček podobně jako ta, kterou jsme připravili v níže uvedeném receptu. Doplněné jemným bílým sýrem, čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem, se od začátku do konce připravují bez oleje a vody. Díky nádobě Zepter Masterpiece a nerezové oceli 316-L jsme schopni tento pokrm připravit zcela čistým a zdravým způsobem, který neztrácí na chuti a současně uchovává živiny.
Přečtěte si, jak na to!
SUROVINY
- 300 g orecchiette
- 300 g mletého hovězího
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g pancetty
- 100 g celeru
- 2 mrkve
- 500 g cherry rajčat
- 3 dcl. červeného vína
- Pesto
- 500 ml rajčatové omáčky
- 200 g měkkého sýra
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 200 g parmezánu
PŘÍPRAVA
- Do studeného hrnce Zepter Z-2020 přidejte mleté hovězí maso, cibuli, česnek, pancettu, celer, mrkev, nakrájená cherry rajčata a červené víno, bez vody a oleje
- Vařte zakryté na mírném ohni 90 °C, 20 minut
- Vmíchejte pesto a odstavte
- Nalijte rajčatovou omáčku na dno nádoby Zepter Z-2015. Orecchiette naplňte směsí z mletého hovězího masa a rozložte na omáčku
- Přidejte měkký sýr, čerstvou bazalku a navrch posypte strouhaným parmezánem
- Zakryjte a vařte na mírném ohni 90°C, po dobu 15 minut
- Orecchiette servírujte na porcelánu Zepter
Šéfkuchařka Petra Gerić