Nedělejte si starosti s tím, že maso bude suché, máme několik spolehlivých triků, které zajistí jeho dokonalou šťavnatost a měkkost:
- Příprava masa s kostí
- Příprava masa v nálevu
- Vaření po delší dobu při nižší teplotě
- Před podáváním odpočinek masa po dobu 15–20 minut
Podrobné pokyny pro všechny tyto kroky najdete v níže uvedené metodě přípravy. Jako vždy jsme celé toto jídlo připravili v nádobě Zepter Masterpiece. Díky chirurgické nerezové oceli 316-L, ze které je vyrobeno veškeré naše nádobí, díky pokročilé nepřilnavé technologii URA a inovativnímu designu zajišťuje nádobí Zepter Masterpiece maximální zachování živin a chutí bez potřeby přidávat olej, vodu nebo tuky.
INGREDIENCE (8 porcí)
- vepřová pečeně (cca 3,5 kg)
Láčejte maso předem v nálevu, na který potřebujete
- 100 g medu
- 2 lžíce mořské soli
- 5 - 6 stroužků česneku
- 10 kuliček celého pepře
- několik větviček rozmarýnu
- několik snítek šalvěje
Potřete maso marinádou, na kterou potřebujete
- 2 lžičky kremžské hořčice
- 2 - 3 stroužky česneku
- 1 lžičku jemně nasekané šalvěje
- 1 lžičku jemně nasekaného rozmarýnu
- pepř
Upečte maso, na ozdobu potřebujete
- 1 svazek čerstvé šalvěje
- 200 - 300 g kumquatů (ovoce připomínající pomeranče)
Upečené maso podávejte s višňovou omáčkou, na kterou potřebujete
- 300 g vypeckovaných višní
- 70 ml whisky
- 2 lžíce medu
- snítku rozmarýnu
- 1 kg růžičkové kapusty
- 50 g tenkých plátků pancetty
- 1 červenou cibuli
- 150 g nivy
- 1 granátové jablko
- 70 g kešu
- pepř
- olivový olej
Na karamelizovanou mrkev potřebujete
- 1 kg mrkve
- 2 lžičky medu
- 50 ml whisky
- 2 lžíce balzamikového octa
- špetku skořice
- pepř
- olivový olej
PŘÍPRAVA
Smíchejte přísady do slaného nálevu a vařte
- Dejte olivový olej a med do nádoby Zepter Masterpiece a zahřívejte 5-10 minut, dokud se med nerozpustí.
- Nádobu odstavte z vařiče, nechejte vychladnout, poté přeceďte a přidejte 1 l studené vody.
- Vepřové maso vložte do nádoby Zepter Masterpiece Z-2030 a zalijte slaným nálevem. Nechte hodinu nebo dvě odstát při pokojové teplotě.
- Vyjměte vepřovou pečeni ze slaného nálevu a dobře ji osušte, poté ji potřete marinádou.
- V tomto okamžiku vytvořte tvar „koruny“ válcováním masa do sebe, až dosáhnete hruhovitého tvaru. Jakmile budete mít tento tvar, zpevněte maso potravinářskou nití.
- Špičky kostí zabalte do hliníkové fólie, aby nedošlo ke spálení, a pečte při teplotě 170 °C po dobu 3 až 3 a půl hodiny.
- Pomocí teploměru občas pečeni zkontrolujte. Jakmile maso uvnitř dosáhne teploty 70 °C, zvyšte teplotu na 250 °C a pečte ještě několik minut, abyste vytvořili krustu.
- Pečené maso vyjměte z trouby, přikryjte hliníkovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
- Odložte na porcelán Zepter a ozdobte šalvějí a kumquaty. Podávejte.
Pro přípravu višňové omáčky
- Vložte višně, whiskey a med do nádoby Zepter Masterpiece a vařte pomalu při 90 °C po 10 minut, nebo dokud nedosáhnete konzistence sirupu.
- Během několika posledních minut přípravy přidejte nasekaný rozmarýn.
- Servírujte v omáčníku od porcelánu Zepter.
Pro přípravu růžičkové kapusty nakrájejte pancettu na kousky a v grilovací pánvi Zepter ji opékejte, až bude mírně křupavá (pancetta se bude nadále používat za sucha). Vyjměte ji a odložte na papírový ubrousek, aby nasákl přebytečný tuk
Do pánve, kde kde jste předtím připravovali pancettu, přidejte očištěnou a umytou růžičkovou kapustu a nakrájenou cibuli.
- Zakryjte a kapustu s cibulí duste 10 minut při teplotě 90 °C.
- Servírujte v porcelánu Zepter a dochuťte olivovým olejem, pepřem, nivou, semínky granátového jablka, kešu oříšky a pancettou.
Pro přípravu karamelizované mrkve:
- Oloupejte a nahrubo nakrájejte mrkev.
- Vložte ji do grilovací pánve Zepter a vařte při 90°C 30 minut pod pokličkou.
- Jakmile mrkev změkne, odkryjte grilovací pánev a přidejte med, whisky a balsamico. Teplotu zvyšte na 120 °C a vařte ještě několik minut, nebo dokud se tekutina v pánvi neodpaří.
- Mrkev servírujte na porcelán Zepter a dochuťte olivovým olejem, solí a špetkou skořice.
Tip: Co nesníte, skladujte ve vakuových nádobách VacSy nádobách, čímž min. dvojnásobně prodloužíte čerstvost jídla.