Kachna s pomeranči, skořicí a medem je příkladem tradičního zimního pokrmu, který dokonale spojuje sladké a slané chutě. Ať už hledáte inspiraci pro sváteční večeři, nebo chcete potěšit své blízké, tento recept je ideální volbou.
SUROVINY:
- 1 celá kachna, cca 3 kg
- 5 pomerančů
- 2 celé česneky
- 4 cibule
- med
- růžové víno
- čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián
- svitky skořice
- směs pěti koření
PŘÍPRAVA:
- Do studené Zepter nádoby vložte cibuli, rozmarýn a kachnu. Nepřidávejte žádný olej.
- Kachnu zasypte kořením a nakrájenými pomeranči. Přidejte česnek. Otočte kachnu a okořeňte ji i z této strany.
- Přidejte rozpůlený svitek skořice, podlijte kachnu trochou vína a vymačkanou pomerančovou šťávou. Přiklopte nádobu pokličkou.
- Zapněte vařič na střední teplotu (160 °C) na 10 minut a poté snižte na 90 °C a vařte 120 minut.
- Kachnu potřete medem. Pro dosažení křupavé kůžičky vložte nádobu bez poklice do trouby a pečte při teplotě 140 °C po dobu 15 minut.
- Podávejte s dýňovým pyré (recept zde), červeným zelím nebo dušenou zeleninou. Fantazii se meze nekladou.
Šéfkuchařka Petra Gerić