Pokud vás přijdou na Štědrý večer navštívit pescatariáni, vegani nebo vegetariáni, najděte inspiraci v jednoduchých, ale chutných receptech, které jsme vytvořili jako vánoční menu.
Představujeme vám recepty na celý filet z grilovaného lososa, americko-italskou podobu menu Štědrého dne "Feast of Seven Fishes" nebo stylové hlavní jídlo na Štědrý den, pokud vaši hosté nemají v oblibě maso. Veganské pokrmy z brambor, mangoldu nebo guacamole spolu skvěle fungují, zatímco zimní zelenina se sušenými brusinkami a ořechy dodávají dávku svěžesti.
Nebojte se, nezapomněli jsme na dezert.
Celé vánoční menu jsme připravili bez použití vody, oleje nebo jiných tuků během procesu vaření.
Díky Zepter Masterpiece z prvotřídní nerezové oceli jsme schopni vařit bez obav, že by se v našich pánvích mohla jídla připalovat. Brambory můžete vařit bez vody a rybu grilujte bez oleje, abyste uchovali maximum živin. Poté, co proces vaření skončí, pokapejte olivovým olejem a dochuťte kořením, pro skvělou chuť
Začínají naše sváteční hody!
SUROVINY
Losos
- 1 celý filet z lososa (cca 1 kg)
- 1 limetka
- 1 čajová lžička hořčice
- 1 čajová lžička medu
- 2 stoužky česneku
- 2 čajové lžičky jemně nasekané petrželky
- 1 čajová lžička jemně nasekaného kopru
- pepř
- 50-70 ml olivového oleje
- pár větviček celého kopru
Mangold a brambory
- 3-4 svazky mangoldu
- 1 kg červených brambor
- 1 cibule
- šťávu z poloviny citronu
- pepř
- olivový olej
Guacamole
- 1 malá cibulka
- 1 chili paprička
- 1 avokádo
- šťáva z poloviny citronu
- pepř
- olivový olej
Salát
- 300 g směsi zeleniny
- 1 hrst sušených brusinek
- 1 malá hrst ořechů
- 1 jablko
- pepř
- 1 čajová lžička hořčice
- šťáva z poloviny citronu
- olivový olej
PŘÍPRAVA
Losos
- Vykostěte filet z lososa, pokud je to nutné.
- Položte filet na grilovací pánev Zepter, položte na něj pár koleček limety a snítka kopru.
- Vařte 20 minut na 90 °C, pod pokličkou.
- Zatímco se losos vaří, v malé misce smíchejte najemno nasekanou petrželku, kopr, česnek, hořčici, med, citronovou šťávu, pepř a olivový olej.
- Jakmile je losos uvařený, položte jej na oválný servírovací talíř Zepter. Odeberte limetky a kopr a potřete lososa marinádou, kterou jste právě vyrobili.
- Nakonec ozdobde pár kolečky čerstvé limetky a kousky čersvtého kopru.
Guacamole
- Vložte všechny přísady do mixéru MixSy a rozmixujte dohladka.
Mangold a brambory
- Brambory nejprve oloupejte, poté nakrájejte na kostky a vložte do misky se studenou vodou.
- Nakrájejte cibuli.
- Mangold nakrájete na proužky.
- Brambory osušte a vložte do nádoby Zepter Masterpiece Z-1620 společně s cibulí. Vařte na 90 °C a zakryté vařte asi 15 minut. Po 15 minutách pokličku dejte stranou.
- Dejte mangold do sítka Zepter Masterpiece Z-S20 a položte na brambory, abyste využili systém Zepter Masterpiece pro vaření v páře.
- Zvyšte teplotu na 120 °C a vařte 5 minut, poté vypněte vařič a nechte 5 minut stát.
- V servírovací misce Zepter smíchejte brambory a mangold a dochuťte citronovou šťávou, pepřem a olivovým olejem.
Salát z brusinkami a ořechy
- Smíchejte zeleninu, nakrájené jablko, sušené brusinky a ořechy v servírovací míse.
- Dresing připravíte z olivového oleje, citronové šťávy a hořčice.
- Salát dochuťte.