Tato barevná lehká hostina je dostatečně vydatná, aby uspokojila vaše hosty až do večeře. Je to skvělá rovnováha bílkovin, sacharidů a vitamínů.
Jako vždy byla všechna tato jídla připravena za pomoci nádobí Zepter Masterpiece a kuchyňských spotřebičů Zepter. Díky tomu jsme mohli připravit šunku a chřest bez přidání oleje, tuků nebo vody během procesu vaření. Tímto způsobem byla zachována maximální výživná hodnota, chutě a vůně a byla zachována celistvost všech ingrediencí.
SUROVINY (6-8 porcí):
Glazovaná šunka
- 1 vařená šunka (cca 1 kg)
- 1 čajová lžíce medu
- 1 čajová lžíce hořčice
- 1 čajová lžíce meruňkového džemu
- pikantní omáčka
Petrželkový salát
- 2 svazky čerstvé petrželky
- 1 svazek ředkviček
- 1 svazek jarní cibulky
- 1-2 hrsti vlašských ořechů
- 1 lžíce kapary
- strouhaný parmezán
- olivový olej
Salát Caprese
- 3 velká rajčata
- 1 mozzarella (cca 125 g)
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- balzamiková rglazura
Chřest s holandskou omáčkou
- 500 g chřestu
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy
Crudités a dip
- 300 g nízkotučného smetanového sýra
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- 20 ml olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 1 okurka
Velikonoční sladké pečivo (Jidáš)
- 500 g mouky + pár hrstí navíc pro následné hnětení
- 1 droždí
- 1 čajová lžička soli
- 50 g cukru
- 100 ml smetany
- 2 vajička
- 100 ml teplé vody
- 1 žloutek
- 50 g mandlí
PŘÍPRAVA:
Šunka
- Smíchejte hořčici, med, meruňkový džem a koření na glazuru.
- Vařenou šunku lehce nakrojte
- Vložte do nádoby Zepter Z-2030 a potřete glazurou.
- Pod pokličkou vařte 5 minut při 120 °C, poté snižte teplotu na 90 °C a vařte dalších 30 minut, přičemž pravidelně potírejte glazurou.
Petrželkový salát
- Petržel nasekejte nahrubo a vložte do salátové mísy s nakrájenou jarní cibulkou, ředkvičkami, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, kapary a parmazánovými hoblinkami.
- Zakápněte olivovým olejem.
- Dochuťte pepřem
- Promíchejte a podávejte
Salát Caprese
- Střídavě pokládejte plátky rajčat a mozzarelly
- Navrch přidejte lístky bazalky.
- Dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a balzamikovou glazurou.
Chřest s holandskou omáčkou
- Oloupejte chřest a potřete zbytkem glazury použité pro šunku.
- Smažte na pánvi Zepter 7 minut na 120 °C.
- Pro přípravu holandské omáčky smíchejte žloutky a citronovou šťávu pomocí kuchyňského mixéru MixSy a postupně přidávejte rozpuštěné máslo.
- Servírujte tak, že chřest na talíři lehce přelijete holandskou omáčkou. Zbytek omáčky podávajte v mističce.
Velikonoční sladké pečivo
- Do mísy přidejte mouku, droždí, sůl a cukr a promíchejte. Jakmile jsou dobře spojeny, přidejte vejce, smetanu a teplou vodu a vypracujte těsto (mouku přidávejte postupně, dokud se vám těsto nebude lepit na ruce).
- Mísu přikryjte igelitem a nechte těsto kynout 1–2 hodiny.
- Těsto nakrájejte na 40 g kousky, tvarujte je do kuliček.
- Z kuliček vyválejte prameny, a propleťte je. Konce spojte a vytvořte prsten. Poté zakryjte a nechte asi 30 minut kynout.
- Shora potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 220 °C asi 15-20 minut.