Jíst ryby alespoň třikrát týdně? Není snadné tuto radu dodržovat, zvláště pokud žijete daleko od moře. Většina pstruhů žije ve sladkovodních jezerech a řekách a často jsou chovaní na rybích farmách.
Pstruh je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob. U zdravých dospělých osob snižují hladiny triglyceridů a zánětů. Porce 100 gramů poskytuje sedm vitamínů B-komplexu, které usnadňují trávení a pomáhají tělu získávat energii z potravin. Pstruh je také bohatý na bílkoviny a jedna porce vám zajistí 40 % doporučeného denního příjmu.
Zdravé přísady však nemusí nutně znamenat zdravé jídlo. Způsob přípravy je také klíčem ke zdravému životu. Lékařský výzkum prokázal, že nezdravá strava, naprosto chybná příprava jídla a nekvalitní nádobí jsou hlavní příčinou všech nejzávažnějších chronických onemocnění v dnešním světě. Veškeré nádobí Zepter zaručuje menší používání škodlivých tuků, méně kalorií, ale více vitamínů, více minerálů a více bílkovin při zachování nutričních a biologických vlastností potravin.
SUROVINY (2 porce):
- 1 pstruh (cca. 600 g)
- 100 g cukety
- 50 g hub
- 2 citrony
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
PŘÍPRAVA:
- Nakrájejte všechny suroviny.
- Položte rybu na desku Zepter a rybu filetujte pomocí kuchařského nože Zepter.
- Filety nakrájejte na menší kousky.
- Zeleninu vložte do studené pánve Zepter Masterpiece bez přidání oleje nebo jiných tekutin.
- Položte jeden kousek steaku ze pstruha kůží dolů, přidejte zeleninu a zakryjte dalším kouskem steaku.
- Navrch položte plátky citronu.
- Zakryjte pánev a vařte na 160 °C cca 3 minuty
- Poté snižte teplotu na 90 °C a vařte dalších 10 minut.
- Hotový pokrm zakápněte olivovým olejem a dochuťte pepřem.
Šéfkuchařka Petra Gerić