Můžeme poděkovat kovbojům divokého západu za „objev“ pokrmu známého jako Rib Eye Steak. Byli první, kdo si uvědomil, že nejlépe chutnající kousky masa byly kolem žeber, zvláště pokud jde o grilování. Rib eye lze přirovnat k svíčkové jeho chutí a jemností až poté, co zestárne, což je proces, díky kterému je maso měkčí a chutnější. Proces staření, který se provádí ve speciálních chladičích s řízenou teplotou nebo v suchém sáčku propouštějícím vlhkost, dodává masu zvýšenou kvalitu, jemnější texturu a neuvěřitelnou chuť. Jedná se o velmi složitý postup, který může znít komplikovaně, nicméně podobný efekt můžete aplikovat doma, pomocí vakuového systému Zepter VacSy. Alternativně si můžete také koupit stařené steaky v kvalitních řeznictvích.
Systém VacSy přebírá roli nádoby na staření masa a naše pánve Zepter přebírající roli grilovací, což usnadňuje přípravu dokonalého grilovaného rib eye steaku ve vaší domácí kuchyni! Navíc použití nádobí Zepter Masterpiece z prvotřídního kovu 316 L, pokročilé technologie a inovativního designu umožňuje vaření bez vody a tuků. Jídlo je zdravější, ale chutnější, zachovává si své přirozené vůně, chutě, výživné a biologické hodnoty a neprodukuje žádné nebezpečné látky.
Poznámka: Přestože je červené maso dobrým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a železa, nedoporučuje se pro každodenní konzumaci.
SUROVINY (1 porce)
- 250 g stařeného rib eye steaku
- 20 g cukety
- 20 g rajčat
- 20 g pepře
- 20 g mrkve
- 10 g lilku
- 5 g cibule
- 0,1 dcl olivového oleje
- 5 g klíčků
- 1 g černého pepře
PŘÍPRAVA:
- Pánev Zepter bude sloužit jako BBQ gril. Dejte ji na vařič, přikryjte a nechte 2 minuty ohřívat na vysokou teplotu, cca 240 °C.
- Steak vložte do pánve bez oleje, tuku, soli nebo jiných dochucovadel, zakryjte a snižte teplotu na 90 °C. Dno pánve už bude dostatečně horké, aby vytvořilo efekt grilu.
- Po 2 minutách steak otočte, znovu přikryjte a druhou stranu grilujte další 2 minuty při 90 °C.
- Vypněte vařič a pánev nechte přikrytou ještě 2 minuty.
- Poté, co vyjmete steak z pánve, nasypte do pánve na kostičky nakrájenou zeleninu (cuketa, rajče, paprika, mrkev, lilek, cibule).
- Pánev vraťte na vařič a při nízké teplotě 90 °C vařte 15 minut.
- Po vypnutí vařiče nechte pánev přikrytou ještě 2 minuty a před podáváním zakápněte olivovým olejem.
- Dochuťte pepřem a chilli.
- Steak nakrájejte a podávejte na talíři, kam nejprve naservírujte zeleninový ratatouille a poté váš rib eye steak.
- Pokapeme olivovým olejem a okořeníme černým papírem.
Tip šéfkuchaře: Steaky by měly být silné 1,5 - 2 cm. Před vařením maso nezměkčujte, nekrájejte ani nepropichujte vidličkou. Ke steaku podávejte domácí dipy: chimichurri, guacamole, chili salsa nebo dijonskou hořčici.
Šéfkuchařka Petra Gerić