Jakmile vyzkoušíte náš recept na domácí majonézu, už se nikdy nevrátíte k té kupované! Nejenže chutná lépe, ale navíc neobsahuje konzervační látky. Klíčovou ingrediencí jsou zde vaječné žloutky. Ty dodávají majonéze hedvábnou strukturu a chuť, takže vybírejte ta nejkvalitnější, vejce která najdete (naší volbou jsou vejce z volného chovu v bio kvalitě).
Zastánci modelu zdravé výživy obvykle upřednostňují vaječné bílky, ale většina nutričních hodnot se ve skutečnosti nachází ve žloutcích. Vitamíny A, D, B a E, stejně jako většina obsahu bílkovin je, věřte nebo ne, obsažena ve žloutcích!
Obecně jsou vejce také skvělým zdrojem fosforu, selenu a vitaminů B12, B2 a B5. Obsahují také významné množství draslíku, hořčíku, vápníku a thiaminu.
Majonéza obsahuje vejce za studena. Při přípravě vajec za tepla v nádobách Zepter Masterpiece je nemusíte smažit na oleji. Díky oceli 316-L a pokročilé nepřilnavé technologii URA se vejce nepřichytí a neuvolňují se do nich žádné toxické látky. Vejce ani nemusíte vařit ponořená ve vodě, ideálně je připravte v páře, jejich loupání je pak snadné.
SUROVINY:
- 10 žloutků
- 1 dcl olivového oleje
- šťáva z ½ limetky
- 1 polévková lžíce hořčice
PŘÍPRAVA:
- Do nádoby MixSy dejte žloutky a pepř.
- Začněte mixovat mixérem MixSy se šlehacím nástavcem a postupně přidávejte olivový olej.
- Nakonec přidejte hořčici a limetku a několikrát naposledy promíchejte.
Šéfkuchařka Petra Geric